Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Σχολές Σωματοφυλάκων . - ΑΦΙΕΡΩΜΑ στην krav maga greece .

Ποια είναι η IKMF 
Η ανάγκη ύπαρξης της IKMF (International Krav Maga Federation) έγινε σαφής στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το Κραβ Μαγκά (ΚΜ) εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα του Ισραήλ. Εκείνη την περίοδο, η τότε Ένωση Κραβ Μαγκά (KM) ήταν χωρισμένη και αντιμετώπιζε λειτουργικά προβλήματα, εξαιτίας των διχογνωμιών που υπήρχαν στους κόλπους των υψηλόβαθμων εκπαιδευτών της. Τότε, ο Ίμι (ιδρυτής του Κραβ Μαγκά) ζήτησε από τον Εγιάλ Γιανίλοβ, τον στενότερο βοηθό του και συντονιστή των εκπαιδευτών του Κραβ Μαγκά, να συνεργαστεί μαζί του για την ίδρυση μιας νέας, διεθνούς ομοσπονδίας KM. Η ίδρυση αυτή πραγματοποιήθηκε το 1995, μετά τη διάλυση του αρχικής Ένωσης. 

Με τη συναίνεση και την υποστήριξη του Ίμι, η IKMF ιδρύθηκε στις αρχές του 1996 από τους Εγιάλ Γιανίλοβ, Γκάμπι Νοά, Άβι Μογιάλ, Έλι Μπεν Αμί και άλλους διαπρεπείς εκπαιδευτές. Όλοι τους κατείχαν βεβαιώσεις των επιπέδων Expert και Master, εγκεκριμένες από την IKMF, τη νέα οργάνωση, με την εξουσιοδότηση του Ίμι. Η διδακτέα ύλη της IKMF συντάχθηκε από τον Εγιάλ, ο οποίος υπήρξε υπεύθυνος για τη σύγχρονη διδακτέα ύλη του συστήματος του ΚΜ επί 10 έτη, όντας πρόεδρος της επαγγελματικής επιτροπής. Ο Ίμι χορήγησε τη συναίνεσή του για τη νέα διδακτέα ύλη όταν ιδρύθηκε η IKMF αλλά και το 1987, όταν έγιναν περαιτέρω αλλαγές. 

Έκτοτε, η IKMF θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο επαγγελματική οργάνωση του ΚΜ παγκοσμίως. Σήμερα, η IKMF έχει παραρτήματα στο Ισραήλ, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού (όπως η Πολωνία, η Ρωσία και η Ουγγαρία), στην Αυστραλία, στη Βόρειο Αμερική, στη νοτιοανατολική Ασία και στην Άπω Ανατολή. Εν γένει, σε κάθε χώρα στην οποία λειτουργεί παράρτημα της IKMF, υπάρχουν εκπαιδευτές, κάτοχοι διαφόρων επιπέδων, οι οποίοι συνεργάζονται με έναν συντονιστή ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του τοπικού παραρτήματος. 

Η IKMF εκπαιδεύει απλούς πολίτες (με ή χωρίς προϋπηρεσία στις πολεμικές τέχνες), αστυνομικούς και στρατιωτικούς, καθώς και άτομα που εργάζονται ή ενδιαφέρονται να εργαστούν στη Φύλαξη Υψηλών Προσώπων (VIP) ή σε ομάδες ασφαλείας. Όλες οι ανωτέρω κατηγορίες ατόμων μπορούν να εκπαιδευθούν ως μαθητές αλλά και ως εκπαιδευτές, αν το επιθυμούν, και γίνονται δεκτοί στο σύστημα απονομής βαθμών της IKMF. 

Η IKMF λειτουργεί κάτω από την καθοδήγηση των διευθυντών της, Εγιάλ Γιανίλοβ, Γκάμπι Νοά, Άβι Μογιάλ και Έλι Μπεν Αμί. Αυτοί οι τέσσερις κατανέμουν τις αρμοδιότητες της οργάνωσης ανά χώρες, ενώ επιβλέπουν τους επαγγελματικούς και επιχειρησιακούς τομείς της ΚΜ. 

Ιδρυτής: IMΡΙΧ (“ΙΜΙ”) ΣΝΤΕ – ΟΡ 
Ο Ίμριχ (Ίμι) Σντε-Ορ, ο ιδρυτής του ΚΡΑΒ ΜΑΓΚΑ, γεννήθηκε το 1910 στην Βουδαπέστη, που εκείνη την εποχή ήταν το επίκεντρο της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα, την πρωτεύουσα της Σλοβακίας, σε ένα σπίτι όπου ο αθλητισμός και η παιδεία της Κεντρικής Ευρώπης ήταν σε μεγάλη εκτίμηση. Ο Σαμουέλ Λίχτενφελντ, ο πατέρας του Ίμι, ήταν χωρίς αμφιβολία μία ξεχωριστή φιγούρα. Στα 13 του, μπήκε σε ένα περιοδεύων τσίρκο και για τα επόμενα 20 χρόνια καταπιάστηκε με την πάλη, την άρση βαρών και με διάφορες επιδείξεις δύναμης. Για εκείνον, το τσίρκο ήταν επίσης ένα σχολείο όπου συναντούσε ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνταν με μία μεγάλη ποικιλία αθλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και μερικών ασυνήθιστων. Αυτοί οι άνθρωποι έμαθαν στον Σάμουελ ό,τι γνώριζαν, καθώς και διάφορες πολεμικές τέχνες. 

Κάτω από την ενθάρρυνση του πατέρα του, ο Ίμι ενεργοποιήθηκε σε μια μεγάλη ποικιλία αθλημάτων. Πρώτα τελειοποιήθηκε στην κολύμβηση, ενώ ακολούθησαν η γυμναστική, η πάλη και η πυγμαχία. 

Το 1928, ο Ίμι βγήκε νικητής στο Πρωτάθλημα Εφήβων Πυγμαχίας της Σλοβακίας και το 1929 στο Πρωτάθλημα Ενηλίκων (στη μεσαία κατηγορία και την κατηγορία φτερού). Εκείνη την χρονιά, βγήκε επίσης νικητής στο Εθνικό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας και σε ένα Διεθνές Πρωτάθλημα γυμναστικής. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, οι αθλητικές δραστηριότητες του Ίμι είχαν επίκεντρο την πάλη, τόσο ως αθλητής όσο και ως εκπαιδευτής. 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1930, οι συνθήκες άρχισαν να αλλάζουν στην Μπρατισλάβα. Εμφανίστηκαν φασιστικές και αντι-Σημιτικές ομάδες, αποφασισμένες να ανατρέψουν την κοινωνική τάξη και να βλάψουν την κοινότητα των Εβραίων. Ο Ίμι έγινε κατά κάποιον τρόπο ο βασιλιάς χωρίς στέμμα, μιας ομάδας νεαρών Εβραίων, οι περισσότεροι των οποίων είχαν υπόβαθρο στην πυγμαχία, την πάλη και την άρση βαρών. Αυτή η ομάδα επιχείρησε να σταματήσει τους Αντισημίτες εισβολείς από το να εισχωρήσουν στην Εβραϊκή συνοικία και να προκαλέσουν χάος. Έτσι, μεταξύ το 1936 και το 1940, ο Ίμι έλαβε μέρος σε αναρίθμητες συμπλοκές. 

Το 1940, αφού είχε πλέον γίνει ένα αγκάθι στο πλευρό των Αντισημιτικών τοπικών αρχών, ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του, ο Ίμι εγκατέλειψε το σπίτι, την οικογένεια και τους φίλους του και μπάρκαρε με το τελευταίο καράβι μεταναστών που κατάφερε να ξεφύγει από τις δαγκάνες των Ναζί. Το όχημα ήταν ένα παλιό ποταμόπλοιο που ονομαζόταν Πέντσο και είχε στρατολογηθεί να μεταφέρει εκατοντάδες πρόσφυγες, από την Κεντρική Ευρώπη στην τότε Παλαιστίνη, όπου αργότερα ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Η συγκλονιστική ιστορία του Πέντσο και των επιβατών του αναφέρεται λεπτομερώς στο βιβλίο «Οδύσσεια», του Τζον Μπίρμαν (που δημοσιεύτηκε από τους Σάιμον & Σάστερ, στην Νέα Υόρκη, το 1984). Η προσωπική οδύσσεια του Ίμι, επάνω στο πλοίο και μετέπειτα, είναι γεμάτη με συναρπαστικά επεισόδια. Το 1994, ο Ίμι άρχισε να εκπαιδεύει μαχητές στον χώρο της προσωπικής του εξειδίκευσης: φυσική κατάσταση, κολύμβηση, πάλη, χρήση του μαχαιριού και άμυνες ενάντια σε επιθέσεις με μαχαίρι. Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο Ίμι εκπαίδευσε αρκετές επίλεκτες μονάδες της Χαγκάνα και την Παλμάκ (είναι η δύναμη κρούσης της Χαγκάνα και ο προπομπός των ειδικών μονάδων της IDF -Israeli Defense Force), συμπεριλαμβανομένης και της Παλ – Γιαμ, καθώς και όλες τις ομάδες της αστυνομίας και των αξιωματικών. 

Το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και σχηματίστηκε η IDF, ο Ίμι έγινε Διευθύνων Εκπαιδευτής για τη φυσική κατάσταση και το Κραβ Μαγκά στη σχολή της IDF. Υπηρέτησε στην IDF για περίπου 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ανέπτυξε και τελειοποίησε τη μοναδική του μέθοδο για αυτοάμυνα και αναμέτρηση σώμα με σώμα. 

Αφού αποσύρθηκε από τα ενεργά του καθήκοντα, ο Ίμι άρχισε να υιοθετεί και να προσαρμόζει το Κραβ Μαγκά στις ανάγκες των πολιτών. Η μέθοδος τροποποιήθηκε έτσι ώστε να βολεύει τους πάντες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που θα βρίσκονταν στην ανάγκη να σώσουν τη ζωή τους ή να επιβιώσουν από μία επίθεση με τη μικρότερη δυνατή ζημιά, όποιο και αν ήταν το υπόβαθρο της επίθεσης – εγκληματικό, φυλετικό ή άλλο. Για να εξαπλώσει τη μέθοδό του, ο Ίμι ίδρυσε δύο κέντρα εκπαίδευσης, το ένα στο Τελ Αβίβ και το άλλο στην Νατάνια. Ακόμη και στη δύση της ζωής του, ο Ίμι συνέχισε να επιβλέπει την εκπαίδευση των υψηλόβαθμων στελεχών του Κραβ Μαγκά και να περνάει χρόνο με τους εκπαιδευτές στο Ισραήλ και το εξωτερικό. Καθοδηγούσε την εξελικτική πορεία και τις κατακτήσεις των εκπαιδευόμενων, μαγεύοντάς τους με την προσωπικότητα και τις γνώσεις του. 

Ο Ίμι, ένας δάσκαλος, ένας μαχητής και ένας εξαίρετος άνθρωπος, έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιανουαρίου του 1998, νωρίς το πρωί, μόλις 5 ώρες από τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. 
Άβι Μoγιάλ 
Άβι Μoγιάλ, ο υπεύθυνος της IKMF για την εξάπλωση του Κραβ Μαγκά στην Ελλάδα, γεννήθηκε το 1966 και άρχισε να εκπαιδεύεται στο Κραβ Μαγκά από παιδική ηλικία και το 1985 απέκτησε το δίπλωμα του “Expert”. Κατόπιν εντάχθηκε στο σώμα των Πεζοναυτών IDF, oλοκλήρωσε επιτυχώς την εκπαίδευσή του ως Αξιωματικός και υπηρέτησε ως Διοικητής Μονάδας σε μία Αντιτρομοκρατική Μονάδα. Αποκόμισε πολλές ώρες μάχης και εμπειρίας ενώ διοικούσε κατώτερους σε ειδικές επιχειρήσεις στον Λίβανο. Υπηρέτησε επίσης ως Reserves PC σε ειδική επιχειρησιακή ομάδα. 
Ο Άβι Μογιάλ αποφοίτησε με BA και ολοκλήρωσε έναν κύκλο σεμιναρίων για εκπαιδευτές, ενώ με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε αντίστοιχο κύκλο που απευθυνόταν σε εκπαιδευτές ανώτερου επιπέδου. Κατόπιν ανέλαβε τη διοργάνωση των σεμιναρίων για εκπαιδευτές στο ίδρυμα Γουίνγκέιτ, κάτι που εκτέλεσε με επιτυχία για αρκετά χρόνια και σήμερα είναι ένας από τους τέσσερις επικεφαλής της οργάνωσης Κραβ Μαγκά στον κόσμο (επίπεδο Expert 5). Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν ο Ίμι Λίχτενφελντ, ο Έλι Αβιγκζάρ και ο Εγιάλ Γιανίλοβ. Εκπαιδεύει γυναίκες, παιδιά και ενήλικες στους ιδιωτικούς, εμπορικούς και κυβερνητικούς τομείς του Ισραήλ, καθώς και σώματα στρατού και οργανισμούς ασφαλείας παγκοσμίως. Αυτό το διάστημα έχει ολοκληρώσει την έκδοση ενός βιβλίου πάνω στο Κραβ Μαγκά, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές, ένας τομέας στον οποίο ειδικεύεται. Η διανομή του βιβλίου καλύπτει την περιφέρεια του Ισραήλ, με προοπτική να μεταφραστεί πολύ σύντομα και να εκδοθεί και στο εξωτερικό. Ο Άβι είναι επίσης μέλος της ομάδας εκπαιδευτών της IKMF. 

Ειδικά Προγράμματα: 

•To 1993, o Άβι συμμετείχε σε μία ομάδα προσωπικού ασφαλείας, που ανέλαβε την προστασία του ποπ-σταρ Μάικλ Τζάκσον, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ.
•Το 1994, ίδρυσε μία μονάδα Προστασίας VIP για έναν ιδιωτικό φορέα στη Βραζιλία.
•Το 1995, του ανατέθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ να εκπαιδεύσει στο Κραβ Μαγκά τους εργαζόμενους σε αυτό.
•Το 1996, μετά από αμέτρητες δολοφονίες και απόπειρες πειρατείας και ληστειών που αφορούσαν τους οδηγούς ταξί στο Ισραήλ, ο Άβι Μόγιαλ ήταν ο επικεφαλής του προγράμματος εκπαίδευσης στην αυτοάμυνα για τη συγκεκριμένη ομάδα οδηγών. Μετά από τα εκπαιδευτικά αυτά σεμινάρια, ο αριθμός των επιθέσεων μειώθηκε δραστικά.
•Το 1998, υπήρξε μία περίοδος επιθέσεων από τον περιβόητο βιαστή Μπένι Σέλα. Ανάμεσα στα θύματά του ήταν δεκάδες νεαρές γυναίκες από το Τελ Αβίβ. Λόγω της προϊστορίας του στον τομέα, η Δημαρχεία του Τελ Αβίβ στρατολόγησε τον Άβι να ηγηθεί ενός προγράμματος που θα δίδασκε αυτοάμυνα στις γυναίκες της πόλης. Τα σεμινάρια είχαν μεγάλη επιτυχία και εκατοντάδες γυναίκες είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν πώς να υπερασπίζονται τον εαυτό τους σε μία επίθεση βιασμού, χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα. Προς το τέλος εκείνης της χρονιάς, ο Μπένι Σέλα συνελλήφθη, δικάστηκε και φυλακίστηκε.
•Κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του στο πρόγραμμα της Δημαρχείας και μετά από μερικές περιπτώσεις βίας, πραγματοποίησε μία σειρά σεμιναρίων για τους δημοτικούς επιθεωρητές πάρκινγκ. Τα σεμινάρια σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.
•Στις μέρες μας, ο Άβι και η σύζυγός του έχουν τέσσερα παιδιά και είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας “Contact ©”, που πραγματοποιεί σεμινάρια, εργαστήρια, καθώς και κύκλους εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Σήμερα, ο Άβι διαδίδει το σύστημα του Κραβ Μαγκά στην Άπω Ανατολή, την Ευρώπη και την Αμερική, καθώς και σε διάφορα σώματα στρατού στην Ευρώπη και φυσικά, συνεχίζει να διδάσκει στους πολλούς μαθητές του στο Ισραήλ. 


Εγιάλ Γιανίλοβ 
Ο Εγιάλ Γιανίλοβ (γεννημένος το 1959) εκπαιδεύτηκε στο Κραβ Μαγκά κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του ιδρυτή του συστήματος, Ίμι Σντε-Ορ (Λίχτενφελντ) και υπήρξε ο καλύτερος μαθητής και ο κοντινότερος βοηθός του Μεγάλου Δασκάλου από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ενεργός στον συγκεκριμένο χώρο από το 1974, είναι τώρα ο παλαιότερος εκπαιδευτής του συστήματος. Ο κος Γιανίλοβ είναι ο μοναδικός που κατέχει τον υψηλότερο βαθμό που έχει δοθεί από τον Ίμι (επίπεδο Master 3/Expert 8) και επίσης φέρει το μοναδικό “Δίπλωμα Υπεροχής του Ιδρυτή” (Αυτό το δίπλωμα έχει δοθεί μόνο σε δύο άτομα, το άλλο είναι ένας από τους μαθητές του Εγιάλ, ο κος Ντάρεν Λεβίν, επίπεδο Expert 6, από τις Ηνωμένες Πολιτείες). 

Ο Εγιάλ Γιανίλοβ άρχισε την εκπαίδευσή του στο Κραβ Μαγκά με τον κο Έλι Αβικζάρ (έναν από τους καλύτερους μαθητές του Ίμι εκείνη την εποχή) και σύντομα έγινε προσωπικός μαθητής του ίδιου του Ιδρυτή. Σε νεαρή ηλικία, ο Εγιάλ βρέθηκε να διδάσκει στη σχολή που ο Ίμι είχε εμπιστευτεί στον Έλι Αβικζάρ και σε πολλές περιπτώσεις βοήθησε και αντικατέστησε τον Μεγάλο Δάσκαλο, σε μαθήματα και προετοιμασία των μαθητών που επρόκειτο να εξεταστούν για τον βαθμό του επιπέδου Expert. Αργότερα, όταν ο Ίμι τον διόρισε επικεφαλής της Επαγγελματικής Επιτροπής του Κραβ Μαγκά, ο Εγιάλ ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία και τον εκσυγχρονισμό της διδασκόμενης ύλης του Κραβ Μαγκά. Με την ικανότητά του, ο Εγιάλ είχε το καθήκον να μεταδίδει τις νέες εξελίξεις και τη συσσωρευμένη γνώση, τις αλλαγές στις τεχνικές, καθώς και τις τελευταίες μεθόδους εκπαίδευσης, στους υπόλοιπους πρεσβύτερους εκπαιδευτές. 

Το 1984, ο Μεγάλος Δάσκαλος Ίμι Σντε-Ορ κατέστησε τον Εγιάλ υπεύθυνο να προετοιμάσει την ολοκληρωμένη και κατανοητή σειρά των βασικών αρχών και πειθαρχίας του Κραβ Μαγκά. Από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο ιδρυτής του συστήματος απεβίωσε, τον Ιανουάριο του 1998, οι δύο τους ήταν βαθιά απορροφημένοι στο καθήκον του να καταγράψουν τις αρχές του Κραβ Μαγκά και να ξεκαθαρίσουν τις διάφορες τεχνικές του. 

Από την εποχή που διηύθυνε το πρώτο σεμινάριο εκπαιδευτών αυτοάμυνας για Αμερικανούς πολίτες, ο Εγιάλ Γιανίλοβ έχει διδάξει έναν πολύ μεγάλο αριθμό εκπαιδευτών αυτοάμυνας του Κραβ Μαγκά σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας του Ισραήλ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κραβ Μαγκά (IKMF). Ο Εγιάλ, μαζί με τους πιο προχωρημένους μαθητές του, οι οποίοι χρησιμεύουν ως τοπικοί διευθυντές ή τεχνικοί υπεύθυνοι στις χώρες τους, είναι το κλειδί στη δύναμη της εξάπλωσης του Κραβ Μαγκά σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ο κος Γιανίλοβ, στις μέρες μας, εκτελεί χρέη Προέδρου και Τεχνικού Υπεύθυνου της IKMF, και είναι επικεφαλής της Διεθνούς Σχολής του Κραβ Μαγκά. Με την ικανότητα για την οποία διακρίνεται, είναι εκείνος που ελέγχει την ανάπτυξη, τον προσδιορισμό και τη διάδοση του συστήματος. Ο κος Γιανίλοβ είναι απόφοιτος της σχολής Εκπαιδευτών στο Ινστιτούτο Άθλησης και Φυσικής Αγωγής Γουίνγκέιτ, ενώ έχει επίσης δίπλωμα Ηλεκτρολόγου - Μηχανολόγου. Έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην εκπαίδευση μαχητών που ανήκουν σε επίλεκτες μονάδες, καθώς και μέλη ειδικών αντιτρομοκρατικών ομάδων, ενώ παράλληλα διδάσκει σε κολλέγια εκπαιδευτών φυσικής αγωγής. 

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Εγιάλ διδάσκει διαφορετικές ομάδες, σε διάφορα σεμινάρια και κύκλους σεμιναρίων, είναι εκείνος που δίδαξε όλες τις πρώτες γενιές εκπαιδευτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και την Αυστραλία, ενώ έχει επίσης διδάξει αυτοάμυνα σε απλούς πολίτες, καθώς και σε στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες, εξειδικευμένο προσωπικό προστασίας, ειδικές μονάδες, ομάδες SWAT και ομάδες ασφαλείας στο Ισραήλ, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτός αυτού, ειδικεύεται στη βελτίωση των γενικών ικανοτήτων των μελών αυτών των ομάδων. 

Η κύρια ενασχόληση του κου Γιανίλοβ αυτόν τον καιρό, είναι να διδάσκει μελλοντικούς εκπαιδευτές του Κραβ Μαγκά ανά τον κόσμο, κάτι που κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση. 


Τι είναι το Κραβ Μαγκά 
Ένα σύστημα πρακτικής και τακτικής που διδάσκει πώς να αποφεύγονται, να αντιμετωπίζονται και να ξεπερνιούνται όλων των ειδών οι επιθέσεις και η βία. Tο Κραβ Μαγκά προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους στα αντικείμενα της αυτοάμυνας, αυτοπροστασίας, στις ικανότητες της μάχης και της αναμέτρησης, όπως επίσης και στην ικανότητα να υπερασπίζονται άλλους, με έναν μοναδικό και κατανοητό τρόπο διδασκαλιών. 
Το Κραβ Μαγκά αναπτύχθηκε στο Ισραήλ, κάτω από ρεαλιστικές απαιτήσεις και συνθήκες. Ιδρύθηκε και διαμορφώθηκε από τον Ίμι Λίχτενφελντ και συνεχίζει να προοδεύει και να προωθείται από τον Έγιαλ Γιανίλοβ, Άβι Μογιάλ, Γκάμπι Νόα και τον Έλι Μπενάμι, κορυφαίους εκπαιδευτές της ΙΚΜF.

To Kραβ Μαγκά είναι ένα οριζόντιο σύστημα, με μία μοναδική και λογική προσέγγιση. Είναι εύκολο στο να μαθευτεί και να διατηρηθεί, να εκτελεστεί φυσικά, ενστικτωδώς και πρακτικά, κάτω από συνθήκες έντασης και πίεσης. Ένα βασικό κομμάτι του Κραβ Μαγκά είναι η διαδικασία εκμάθησής του, η μεθοδολογία και οι τρόποι που διδάσκεται. 

Το Κραβ Μαγκά περιλαμβάνει τα εξής αντικείμενα: 

•Αποτροπή, αποφυγή, διαφυγή και υπεκφυγή. 

•Ο χειρισμός ρίψεων και πτώσεων προς όλες τις κατευθύνσεις και γωνίες. 

•Επιθέσεις και αντεπιθέσεις που εκτελούνται προς όλους τους στόχους, τις αποστάσεις, τα μήκη, ύψη, τις γωνίες, τις κατευθύνσεις και όλους τους ρυθμούς. Εκτελείται από όλες τις θέσεις και τις στάσεις. Η χρήση όλων των κοινών αντικειμένων για λόγους άμυνας. 

•Υπεράσπιση εναντίον όλων των άοπλων επιθέσεων: γροθιές, χτυπήματα και λακτίσματα. Διαφυγές από όλων των ειδών τα πιασίματα και τις λαβές. Υπεράσπιση εναντίον όλων των ένοπλων επιθέσεων και απειλών από μαχαίρι και κοφτερά αντικείμενα, ραβδιά και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, καθώς και όλων των πυροβόλων όπλων. 

•Ο χειρισμός και η αντιμετώπιση των παραπάνω επιθέσεων, όταν προέρχονται από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις και μέρη. Όταν εκτελούνται από έναν ή πολλαπλούς επιτιθέμενους. Όταν συμβαίνουν σε όλα τα πιθανά μέρη, τις θέσεις και τις στάσεις. Συμπεριλαμβανομένων των περιορισμένων ή των ανοιχτών χώρων, ενός σοκακιού, μιας σκάλας ή ενός αυτοκινήτου. Σε όλα τα είδη εδάφους, στο νερό, όταν υπάρχει ελευθερία ή περιορισμένος χώρος κινήσεων. Ενώ οι αμυνόμενοι είναι σταθεροί ή κινούνται, κάθονται ή είναι όρθιοι, είναι ξαπλωμένοι ανάσκελα, στο πλάι ή μπρούμυτα. 

•Φυσικός και νοητικός έλεγχος και αφοπλισμός. 

•Το Κραβ Μαγκά προετοιμάζει τους εκπαιδευόμενους να λειτουργούν σε όλες τις περιστάσεις και τα σενάρια, σε κάθε είδος περιβάλλον μάχης και αναμέτρησης, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, τα ρίσκα που αντιμετωπίζουν και τις προδιαγραφές της εργασίας τους. Το Κραβ Μαγκά προσφέρει ικανότητα και φέρνει τεχνική, τακτική, φυσική και νοητική ανάπτυξη καθώς και ικανότητα προσαρμογής στην κάθε κατάσταση. 

Το Κραβ Μαγκά περιλαμβάνει ειδικές προσεγγίσεις, τακτικές, αντικείμενα, γυμνάσια και μεθόδους εκπαίδευσης για διαφορετικούς τομείς. Απευθύνεται σε πολίτες όλων των ηλικιών, άντρες και γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, όργανα της τάξης, στρατιωτικό προσωπικό και μονάδες, φύλακες αναμορφωτηρίων και δεσμοφύλακες, αξιωματικούς ασφαλείας, καθώς και σωματοφύλακες, μυστικούς πράκτορες, αντιτρομοκρατικές ομάδες, ιπταμένους, ειδικές ομάδες και ομάδες καταδρομών. 

Τα επίπεδα του Κραβ Μαγκά χωρίζονται σε 4 τομείς: Τα επίπεδα των Eκπαιδευόμενων (Practitioner) (1-5), τα επίπεδα των Αποφοίτων (Graduate) (1-5), τα επίπεδα των Έμπειρων (Expert) (1-5) και τα επίπεδα των Αυθεντιών (Master) (1-3). 


Ιστορία του Κραβ Μαγκά 
Το Κραβ Μαγκά αναπτύχθηκε από τον γεννημένο στην Τσεχοσλοβακία Ίμι Λίχτενφελντ, τον γιο ενός περίφημου αξιωματικού της αστυνομίας στην Μπρατισλάβα. Ο Ίμι ήταν πρωταθλητής πυγμαχίας στην κατηγορία βαρέων βαρών, δεξιοτέχνης στο Ζίου Ζίτσου και το Τζούντο, καθώς επίσης και ένας πολύ καλός χορευτής και ακροβάτης. Η οικογένειa του Ίμι αναγκάστηκε να μεταναστεύσει και τελικά κατέληξε στην τότε Παλαιστίνη, που σήμερα είναι γνωστή ως Ισραήλ. 

Σύντομα, μετά την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους το 1948, ζητήθηκε από τον Ίμι να δημιουργήσει ένα σύστημα πάλης και αυτοάμυνας για την Ισραηλινή Αμυντική Δύναμη (IDF). Ο Ίμι, κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως επικεφαλής εκπαιδευτής στη μάχη σώμα με σώμα για την (ΙDF), ανέπτυξε σταδιακά και προσεκτικά το Κραβ Μαγκά. Ξεκινώντας από ομάδες ειδικών δυνάμεων όπως Χαγκάνα, Πάλμακ και Παλυάμ, το Κραβ Μαγκά έγινε το επίσημο μαχητικό σύστημα εκπαίδευσης για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, την Ισραηλινή αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας. Αντιμέτωπος με το καθήκον να προετοιμάζει εξίσου εκπαιδευμένους ή μη στρατιώτες, ο Ίμι ανέπτυξε ένα κατανοητό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε απλές, ενστικτώδεις κινήσεις παρά σε άκαμπτες τεχνικές που απαιτούν χρόνια εκπαίδευσης. 

Το 1964, ο Ίμι αποσύρθηκε από την IDF και άρχισε να διδάσκει Κραβ Μαγκά σε πολίτες, αστυνομία και στρατό. Το 1978, ο Ίμι και διάφοροι από τους μαθητές του δημιούργησαν τον Σύνδεσμο Κραβ Μαγκά, που σαν στόχο είχε την προώθηση του Κραβ Μαγκά στο Ισραήλ και σε όλον τον κόσμο. 

Το 1981, ο Σύνδεσμος του Κραβ Μαγκά και ο Υπουργός Παιδείας του Ισραήλ οργάνωσαν το πρώτο Διεθνές Σεμινάριο Εκπαιδευτών στο Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής Γουίνγκέιτ. Μία αποστολή 23 μελών από διάφορα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολούθησε το σεμινάριο, το οποίο επέβλεπε ο ίδιος ο Ίμι. Άλλος ένας εκπαιδευτής που διηύθυνε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν ο Έγιαλ Γιανίλοβ, ένας από τους κοντινότερους συμβούλους του Ίμι και τωρινός Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Κραβ Μαγκά (IKMF). Ο Καλιφορνέζος Ντάρεν Λεβίν επιλέχθηκε ως μέλος της αποστολής, λόγω του υπόβαθρου που είχε στις πολεμικές τέχνες και την πυγμαχία, καθώς και της ανάμειξής του στο πρόγραμμα εκπαίδευσης φυσικής αγωγής στο σχολείο Χέσελ Ντέι, κοντά στο Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, ο Ίμι, γνωρίζοντας καλύτερα τον Λεβίν, του υποσχέθηκε ότι θα πήγαινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να τον διδάξει και να τον προπονήσει. 

Ο Λεβίν συνέχισε την πορεία του παραδίδοντας μαθήματα Κραβ Μαγκά στο σχολείο Χέσελ Ντέι. Μετά από παράκληση, ο Λεβίν και ένας από τους μαθητές του, ο Τζόελ Μπερνστάιν, μαζί με άλλα επιφανή μέλη της Εβραϊκής κοινότητας στο Λος Άντζελες, σχημάτισαν τον Σύνδεσμο Κραβ Μαγκά της Αμερικής. Το 1987, ο Λεβίν και οι καλύτεροι μαθητές του άρχισαν να διδάσκουν Κραβ Μαγκά στην Αστυνομία των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπό την καθοδήγηση του Ίμι, προσάρμοσαν το Κραβ Μαγκά στις ανάγκες του Αστυνομικού σώματος και του στρατιωτικού προσωπικού. 

Πολύ σύντομα, μετά την κατάκτησή του 6ου βαθμού μαύρης ζώνης στο Κραβ Μαγκά, ο Λεβίν βραβεύτηκε από τον Ίμι με το δίπλωμα της Ειδικής Υπεροχής στο Κραβ Μαγκά. Ο Ίμι έδωσε αυτό το βραβείο μόνο σε δύο άτομα. Ο Έγιαλ Γιανίλοβ είχε επίσης λάβει το τιμητικό αυτό δίπλωμα. Αυτά τα διπλώματα δόθηκαν στους ανθρώπους που ο Ίμι επιθυμούσε να είναι οι ηγέτες του Κραβ Μαγκά. 

Το 1999, δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Επιχείρηση Κραβ Μαγκά, που σκοπό είχε την εξάπλωση και προώθηση του συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Κραβ Μαγκά κερδίζει συνεχώς δημοσιότητα με ραγδαίους ρυθμούς και αυτήν τη στιγμή, 10.000 άνθρωποι διδάσκονται αυτήν την τέχνη. Χρησιμοποιείται ευρέως από μέλη της τοπικής, πολιτειακής, ομοσπονδιακής αστυνομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του FBI, της Μυστικής Υπηρεσίας και του Γραφείου Καπνού, όπλων και οινοπνεύματος. Οι Διασημότητες που εξασκούνται στο Κραβ Μαγκά είναι η τραγουδίστρια / ηθοποιός Τζένιφερ Λοπέζ, οι ηθοποιοί Τζένιφερ Γκάρνερ, η Σάνον Ελίζαμπεθ (“American Pie”) και ή Μία Κίρσνερ (“Wolf Lake”). 


Ωφέλη του Κραβ Μαγκά 
Το Κραβ Μαγκά είναι ένα πολύ σύγχρονο και πρωτοποριακό στυλ αυτοάμυνας. Το συγκεκριμένο σύστημα συνεχώς αναπτύσσεται και τελειοποιείται μέσα από την εμπειρία της αληθινής μάχης και της αυτοάμυνας. Οι εξασκούμενοι σε αυτό το στυλ ενσωματώνουν συνεχώς νέα μαθήματα, τα οποία έχουν σκοπό να βελτιώσουν τις τεχνικές του στυλ, ενθαρρύνοντας την ατομική δημιουργικότητα του μαθητή. 
Το Κραβ Μαγκά αναπτύχθηκε για χρήση στον δρόμο. 

Έτσι, δεν υπάρχουν κανόνες. Όταν κάποιος δέχεται επίθεση στον δρόμο δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει πόσους αντιπάλους ή όπλα θα αντιμετωπίσει, γι’ αυτόν τον λόγο η εξάσκηση στο Κραβ Μαγκά βασίζεται σε ένα σύστημα χωρίς κανόνες. Σε μία κατάσταση προσβολής, το κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε τεχνικές είναι απαραίτητες (χωρίς φυσικά να υπερβαίνει το όρια που ορίζει ο νόμος της κάθε χώρας) για να υπερασπιστεί τον εαυτό του/της. Γι’ αυτό και δεν διεξάγονται ανταγωνιστικά πρωταθλήματα ή φόρμες στο Κραβ Μαγκά. Οι τεχνικές κατά την εξάσκηση του στυλ πρέπει να γίνονται σε κατάσταση αληθινής μάχης. Στην πραγματικότητα, οι μαθητές διδάσκονται τα ευαίσθητα σημεία, π.χ. αυχένας, κρόταφοι, μάτια, λαιμός, γόνατα, βουβωνική χώρα κλπ., του ανθρώπινου σώματος και ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν αυτήν τη γνώση για να αποτρέψουν μια επίθεση. 

Το Κραβ Μαγκά χρησιμοποιεί μία απλή μέθοδο προσέγγισης στην εκμάθηση.

Δια μέσου συνεχούς προπόνησης και επανάληψης, οι πιο αποτελεσματικές τεχνικές άμυνας ενάντια σε κάθε είδους επίθεση, γίνονται σχεδόν δεύτερη φύση και αυτόματα, έτσι ώστε στις αληθινές αναμετρήσεις του “δρόμου” να χρησιμοποιηθούν αμέσως. Με το να δίνει έμφαση και εξασκώντας μερικές τεχνικές κλειδιά για κάθε επίθεση, το στυλ είναι σε θέση να κατέχει μία μεγάλη ποικιλία από αμυντικές επιλογές, που δύσκολα μπορεί κανείς να βρει σε άλλα στυλ, κάνοντάς το ένα ολοκληρωμένο μαχητικό σύστημα. 

Οφέλη για Ενήλικες και Παιδιά 

Επίγνωση 

Οι μαθητές του Κραβ Μαγκά χρησιμοποιούν τις ίδιες βασικές κινήσεις σε διαφορετικούς συνδυασμούς, για να προφυλαχθούν από βίαιες επιθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές μαθαίνουν να προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση και να βελτιώνονται συνεχώς, ένα σημαντικό και μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του στυλ. 

Φυσικά, αυτό απαιτεί το να χρησιμοποιεί κανείς το “μυαλό” τουλάχιστον τόσο όσο και το σώμα και έτσι το Κραβ Μαγκά βοηθά και στην πρόοδο της σκέψης σε συνδυασμό με τη φυσική αντίδραση. 

Aυτοπεποίθηση 

Η ικανότητα προσαρμογής σε κάθε κατάσταση επιτρέπει επίσης και την κατανόηση και χρησιμοποίηση των φυσικών ικανοτήτων και περιορισμών του καθενός. Δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το πόδι τους σε μία γωνία 180 μοιρών και γι’ αυτό το σύστημα εστιάζεται στον μέσο όρο ανθρώπων. Οι μαθητές διδάσκονται μία ποικιλία από πιθανές αμυντικές αντιδράσεις για κάθε πιθανή κατάσταση επίθεσης, χτίζοντας επάνω σε ένα αληθινό πλαίσιο χρήσιμων τεχνικών. Έτσι ενθαρρύνονται να κάνουν χρήση των αντιδράσεων που είναι κατάλληλες για τις ικανότητές τους. 

Αυτό επιτρέπει στον μαθητή να αναπτύξει ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης στις ικανότητές του. 

Φυσική κατάσταση 

Επειδή η φυσική κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένη με το σύστημα, η προπόνηση περιλαμβάνει έναν αριθμό από καρδιαγγειακές και ενδυναμωτικές ασκήσεις γυμναστικής, καθώς και ασκήσεις για την απόκτηση ελαστικότητας. Έμφαση δίνεται σε ταχύτητα, αντοχή, ακρίβεια και συγχρονισμό, ειδικά όταν πρόκειται για εντατική εκπαίδευση στο Κραβ Μαγκά. 

Το Κραβ Μαγκά είναι ένα στυλ το οποίο ευνοεί και το άτομο που αναζητά τη σοβαρή εκπαίδευση στην αυτοάμυνα αλλά και τον εξασκούμενο που θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στον τομέα των πολεμικών τεχνών. Το συμπέρασμα είναι ότι, έχουμε να κάνουμε με ένα στυλ που αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό απέναντι σε κάθε τύπο επίθεσης. 

Αρχές του Κραβ Μαγκά 
Οι αρχές του Κραβ Μαγκά 

•Αποφυγή τραυματισμών. 

•Ασκήσεις σχεδιασμένες να εκμεταλλεύονται τα φυσικά αντανακλαστικά. 

•Άμυνα και επίθεση στον λιγότερο δυνατό χρόνο. 

•Η χρησιμοποίηση των ευαίσθητων σημείων του ανθρωπίνου σώματος. 

•Η χρησιμοποίηση των φυσικών όπλων του σώματος, καθώς και των συνηθισμένων / κοινών αντικειμένων που μπορεί να είναι πρόχειρα. 

•Μάχη χωρίς κανόνες. 

Συστατικά μέρη του Κραβ Μαγκά 

Τεχνικές Αυτοάμυνας 

•Άμυνα εναντίον λακτισμάτων και γροθιών. 

•Απελευθέρωσεις από λαβές κάθε είδους και πνιγμούς. 

•Άμυνα εναντίον μαχαιριών, ροπάλων, κλπ. 

•Άμυνα εναντίον όπλων. 

•Άμυνα εναντίον πολλαπλών αντιπάλων. 

Μάχη Σώμα με Σώμα 

•Διάφοροι τύποι χτυπημάτων με τα χέρια. 

•Διάφοροι τύποι λακτισμάτων. 

•Μάχη υπό πίεση. 

•Ελεγχόμενη μάχη. 

Ειδικές καταστάσεις για τους επαγγελματίες στον Στρατό και την Αστυνομία 

•Εύστροφη χρήση των όπλων, συμπεριλαμβανομένων και των εκρηκτικών. 

•Έλεγχος του αντιπάλου χωρίς πρόκληση βλαβών. 

•Αντιμετώπιση καταστάσεων ομηρίας / τρομοκρατίας. 

•Αεροπορική Ασφάλεια. 


Ύλη του Κραβ Μαγκά 
Εδώ βρίσκεται ένας συνδυασμός σειράς μαθημάτων για όλα τα διαφορετικά επίπεδα / διαβαθμίσεις, μαζί με τα διάφορα μαθήματα που προσφέρονται από τους εκπαιδευτές της Oργάνωσής μας. Η σειρά αυτή διαιρείται σε “ομάδες”, οι περισσότερες από τις οποίες εδώ εμφανίζονται μόνο ονομαστικά. 
Τα επίπεδα του Κραβ Μαγκά χωρίζονται σε 4 τομείς: Τα επίπεδα των Eκπαιδευόμενων (Practitioner) (1-5), τα επίπεδα των Αποφοίτων (Graduate) (1-5), τα επίπεδα των Έμπειρων (Expert) (1-5) και τα επίπεδα των Αυθεντιών (Master) (1-3). 

Σε μερικά μέρη/χώρες, οι μαθητές του Κραβ Μαγκά φοράνε τις συνηθισμένες έγχρωμες ζώνες 

(Παρακάτω οι ενότητες 1-4 με κάποιες λεπτομέρειες) 

Ενότητα 1: Γενικές Πληροφορίες και Θεωρία 

1.Η ιστορία του Κραβ Μαγκά και του Iδρυτή του 

2.Αντιμετωπίζοντας ένα επικίνδυνο περιστατικό: 

◦Εκτίμηση της κατάστασης, διαδικασία αντιμετώπισης ενός περιστατικού. 

◦Εξουδετερώνοντας έναν κίνδυνο από όλες τις απόψεις. 

◦Πιθανό αποτέλεσμα μιας βίαιης αναμέτρησης. 

3.Αρχές που υπογραμμίζουν τις τεχνικές άμυνας. 

4.Αρχές που υπογραμμίζουν τις τεχνικές επίθεσης. 

5.Αρχές εκπαίδευσης – από τις τεχνικές, στις παραλλαγές σε πραγματικές καταστάσεις. 

6.Η χρήση κοινών αντικειμένων για αυτοάμυνα – θεωρία και πρακτική. 

7.Ρυθμός και βηματισμός. 

8.Χρησιμότητα/εμπιστοσύνη σε φυσικές αντιδράσεις για να διορθωθεί ή να αποδειχθεί ένα σημείο. 

9.Αρχές και τεχνικές πνευματικής εκπαίδευσης. 

Ενότητα 2 : Η Διδασκαλία της Μεθοδολογίας. Ανθρώπινο Σώμα 

1.Τα βασικά πάνω στην ανατομία και τη φυσιολογία. 

2.Η σωστή διδασκαλία για εκπαιδευτές. 

3.Πλάνο μαθημάτων σχεδιασμός και προετοιμασία. 

4.Σχέση μαθητή-εκπαιδευτή. 

Ενότητα 3 : Προκαταρκτικές Μελέτες 

1.Ασφάλεια κατά την εκπαίδευση 

◦Οργάνωση της εκπαίδευσης, μέθοδοι προπόνησης. 

◦Ρουχισμός και εμφάνιση. 

◦Διατήρηση του χώρου εξάσκησης. 

◦Συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της προπόνησης. 

2.Η προθέρμανση 

•Γενικές αρχές. 

•Ασκήσεις και ποικιλία. 

•Προσέγγιση στις εκτάσεις και την ευλυγισία. 

Ενότητα 4: Τα βασικά 

1.Στάση – διαφορετικές εξωτερικές θέσεις. 

2.Γροθιές: Η βασική χρήση των σωματικών όπλων. Κάνοντας μία γροθιά. Θεωρία της αναδίπλωσης. 

3.Κίνηση και σκιαμαχία. 

4.Χειρισμός μίας πτώσης. 

◦Πτώσεις προς τα πίσω από υψηλή θέση. 

◦Πλαινές πτώσεις. 

◦Μαλακές/σκληρές μπροστινές πτώσεις. 

◦Μπροστινές κυβισθήσεις – από ψηλά, χαμηλά, πλαγίως. 

◦Κυβισθήσεις με φορά προς τα πίσω. 

◦Κυβισθήσεις με προσδιορισμούς. Συνδυασμοί κυβισθήσεων και πτώσεων. 

(Οι παρακάτω ενότητες εμφανίζονται εδώ μόνο ονομαστικά) 

Ενότητα 5 – Επίθεση με τα Χέρια 

Ενότητα 6 – Επίθεση με τα Πόδια 

Ενότητα 7 – Άμυνες ενάντια σε γροθιές 

Ενότητα 8 – Άμυνες ενάντια σε λακτίσματα 

Ενότητα 9 – Απελευθέρωση – Πιασίματα υψηλού επιπέδου 

Ενότητα 10 – Απελευθέρωση – Πιασίματα μέτριου επιπέδου 

Ενότητα 11 – Απελευθερώσεις με ρίψεις 

Ενότητα 12 – Απελευθέρωση – Απελευθερώσεις από αρπαγές στο έδαφος 

Ενότητα 13 – Στρεβλώσεις καρπού (για έλεγχο/αφοπλισμό) 

Ενότητα 14 – Άμυνα εναντίον επιθέσεων/απειλών που περιλαμβάνουν ραβδί/ρόπαλο 

Ενότητα 15 – Άμυνα ενάντια σε επιθέσεις που περιλαμβάνουν μαχαίρι (ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα) 

Ενότητα 16 – Άμυνα ενάντια σε επιθέσεις που περιλαμβάνουν περίστροφο 

Ενότητα 17 – Χρησιμοποιώντας όπλα ή κοινά αντικείμενα ως μέσο άμυνας εναντίον ενόπλων 

Ενότητα 18 – Αυτοάμυνα εναντίον δύο ή περισσότερων επιτιθέμενων 

Ενότητα 19 – Αυτοάμυνα για γυναίκες – Εκπαίδευση παιδιών 

Ενότητα 20-25 – Ενότητες εκπαίδευσης στρατού 

Ενότητα 26-30 – Ενότητες εκπαίδευσης αστυνομίας 

Ενότητα 31-33 – Συμπληρωματικές ενότητες για Ασφάλεια και Προστασία VIP

Ενότητα 34 – Αυτοάμυνα για παιδιά. 

Εφαρμογές και μεταμορφώσεις των βασικών τεχνικών και μέθοδοι εκπαίδευσης για παιδιά. 

Ενότητα 35 – Αυτοάμυνα για γυναίκες. 

Εφαρμογές και μεταμόρφωση των βασικών τεχνικών και μέθοδοι εκπαίδευσης για γυναίκες 

Ενότητα 36 – Γυμναστικές μαχητικές ασκήσεις 

Ενότητα 37-38 – Μαχητικές τακτικές και εφαρμογές 

Ενότητα 39 – Μάχη σε διαφορετικές θέσεις και τοποθεσίες 

Ενότητα 40 – Τρόποι και εφαρμογές νοητικής εκπαίδευσης 

Ενότητα 41-44 – Μέθοδοι εκπαίδευσης για τις παραπάνω ενότητες 

Ενότητα 45 – Προσομειώσεις και σενάρια, αναλύσεις και ανάλογη εκπαίδευση 



Η κεντρική ιδέα

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος του Κραβ Μαγκά είναι η εκπαίδευση στις πρακτικές του Κραβ Μαγκά, στις τεχνικές αυτοάμυνας, στις μαχητικές ικανότητες, στη μάχη κοντινής εμβέλειας, καθώς και στις αμυντικές αρχές και τακτικές ανάλογα με τις περιστάσεις. Η προσέγγισή της στηρίζεται σε μια σωστή αυτοάμυνα και σε μαχητικές τεχνικές, με σχετικά λίγες κινήσεις. 
Το σύστημα είναι έτσι δομημένο, ώστε οι αρχές που συνιστούν το θεμέλιο κάθε τεχνικής να ισχύουν σε πολλά δυνητικά σενάρια επίθεσης. Εξαιτίας αυτής της προσέγγισης, οι μαθητές αποκτούν εξαιρετική κατάρτιση, τόσο σε νοητικό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το Κραβ Μαγκά είναι μια σύγχρονη μέθοδος η οποία βασίζεται σε μια λογική και πρακτική προσέγγιση. Είναι ένα εύκολο, φυσικό και αποτελεσματικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει απλές κινήσεις και αντανακλαστικές αντιδράσεις. 
Απώτατος στόχος είναι η ασφάλεια του μαθητή. Η εκπαίδευση που χορηγείται, του επιτρέπει να εκτελεί τις τεχνικές του με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα. Η διδακτέα ύλη είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να αποτρέπονται οι τραυματισμοί. Επίσης, διδάσκεται η μέριμνα για την αποφυγή πρόκλησης τραυματισμών σε τρίτους. 

Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: 

* Σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών για πολίτες. 
* Σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών για στρατιωτικούς, όργανα αποκατάστασης της τάξης, ειδικές δυνάμεις, σωματοφύλακες, αεροπόρους και εν γένει για όλους όσους είναι ενταγμένοι σε μονάδες ασφαλείας. 
* Ειδικά σεμινάρια (για κυβερνητικούς φορείς, μονάδες ασφαλείας και πολίτες). Περιλαμβάνουν τεχνικές αυτοάμυνας, μαχητικές τεχνικές, προσωπική προστασία και μάχη κοντινής εμβέλειας. 
* Εμπέδωση και Έλεγχο των Εκπαιδευτικών Συστημάτων για τις παραπάνω μονάδες. 
* Σεμινάρια για Εκπαιδευτές με υπόβαθρο στις πολεμικές τέχνες. 

Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση 

Οι εκπαιδευτές μας παρακολουθούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στην επιβολή της ασφάλειας, την αποκατάσταση της τάξης, ή τον στρατό. 

Αρχικό επίπεδο 

Τα σεμινάρια λαμβάνουν υπ’ όψιν το επίπεδο και το υπόβαθρο των μαθητών, μεριμνώντας για την βέλτιστη κατάρτισή τους. 

Σημείο διεξαγωγής 

Τα σεμινάρια της IKMF λαμβάνουν χώρα είτε στον χώρο του εκάστοτε πελάτη ή της μονάδας, ή σε εγκαταστάσεις της IKMF 


Οι εκπαιδευτές μας 

Οι ειδικά εκπαιδευμένοι και εξουσιοδοτημένοι εκπαιδευτές μας εκπαιδεύουν πολίτες όλων των ηλικιακών ομάδων, αξιωματικούς της αστυνομίας και στρατιωτικούς, ειδικές δυνάμεις, μέλη ομάδων ασφάλειας και σωματοφύλακες από την Ευρώπη, την Αφρική, την Άπω Ανατολή, την Αυστραλία, καθώς και από την Βόρειο και Νότιο Αμερική. 


Οι εκπαιδευτές είναι εγκεκριμένοι από την IKMF. 

Οι εκπαιδευτές της IKMF είναι επιφορτισμένοι με τη διδασκαλία των τεχνικών της σε όλον τον κόσμο. Τα μέλη της ομάδας μας έχουν εκπαιδευτεί δεόντως στους τομείς της επιβολής της νόμου, καθώς και στο αστικό και ποινικό δίκαιο. Ο Διευθυντής, Εγιάλ Γιανίλοβ, χορηγεί τις πιστοποιήσεις για όλους τους εκπαιδευτές. Αυτό το διαπιστευτήριο είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης εκπαίδευσης, διδασκαλίας και πείρας. 
Κύκλος Σεμιναρίων για τον Στρατό 
Κύκλος Σεμιναρίων κατά παραγγελία πάνω σε Αμυντικές Τακτικές, Mάχη σε περιορισμένο χώρο, Μαχητικές Ικανότητες και Μάχη Σώμα με Σώμα. 

Απευθύνονται σε όλους τους τομείς του στρατού: πεζικό, ναυτικό, αεροπορία, ειδικές μονάδες, αντιτρομοκρατικές ομάδες και προσωπικό ασφαλείας, καθώς και προγράμματα για μόνιμους και έφεδρους στρατιώτες. 

Δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση που έχει σκοπό να χτίσει έναν ολοκληρωμένο μαχητή/αξιωματικό, που θα λειτουργήσει σωστά κάτω από συνθήκες πίεσης, με αποφασιστικότητα, επιθετικότητα (στον επιθυμητό βαθμό), χρησιμοποιώντας τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές και τακτικές. 

Το επίπεδο των σεμιναρίων ποικίλει, ξεκινώντας από τα βασικά, έως την εκπαίδευση για εκπαιδευτές και διαρκούν από 3 ημέρες έως 3 εβδομάδες. 

Διοργάνωση και έλεγχος των συστημάτων προπόνησης για τις παραπάνω ομάδες. 

Αξιολόγηση ικανοτήτων για τους μόνιμους εκπαιδευτές του στρατού, προγράμματα εξάσκησης και πλάνα μαθημάτων, ανατροφοδότηση και έλεγχος ποιότητας των συστημάτων εκπαίδευσης και του προσωπικού. 

Ολοκληρωμένη εκπαίδευση. 

Οι εκπαιδευτές μας έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τους τομείς της ασφάλειας, της αστυνομίας και του στρατού, προετοιμάζοντας τον καθένα ανάλογα, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πακέτο εξάσκησης στο Κραβ Μαγκά. Τα σεμινάρια για τους παραπάνω τομείς λαμβάνουν χώρα είτε στον ιδιωτικό χώρο κάθε ομάδας ή στις εγκαταστάσεις της IKMF. Για το χρονοδιάγραμμα του κύκλου σεμιναρίων που αφορά τον στρατό, ανατρέξτε στα Σεμινάρια Εκπαιδευτών για τον Στρατό. 

Κύκλος Σεμιναρίων για την Αστυνομία 
Η αναγκαιότητα 

Ένα εκσυγχρονισμένο αστυνομικό σώμα χρειάζεται τα απαραίτητα εργαλεία για να μορφώσει τους αξιωματικούς και τα μέλη των τακτικών αλλά και των ειδικών μονάδων που ανήκουν σε αυτό, επάνω σε θέματα αμυντικών τακτικών, αυτοάμυνας, συμπλοκής σώμα με σώμα, σε περιπτώσεις περιορισμένου χώρου που το περίστροφο δεν είναι δυνατόν ή δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Χτίζοντας και εκπαιδεύοντας έναν μαχητή εξ’ ολοκλήρου και όχι απλώς ως έναν τεχνίτη στα όπλα (πυροβόλα, γκλομπ κλπ.), είναι ουσιώδες να δημιουργηθεί ένας ευγενικός αστυνομικός, ο οποίος τη στιγμή που θα παραστεί ανάγκη θα έχει τη δυνατότητα να μετατρέπεται σε έναν αποφασιστικό και επιθετικό μαχητή, ικανό να ανταπεξέλθει σε απαιτητικές και επικίνδυνες καταστάσεις. Κάποιον που θα ανταποκριθεί με τον κατάλληλο τρόπο, χωρίς χρήση υπερβολικής βίας, αλλά με εξαιρετική ικανότητα να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, είτε αυτό συμπεριλαμβάνει την προστασία των συναδέλφων του ή πολιτών αν χρειαστεί. 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Kραβ Μαγκά (IKMF) και οι Σχολές της, με το μοναδικό και τελειοποιημένο σύστημά τους, τη γνώση που κατέχουν από ολόκληρο τον κόσμο και με τους άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτές της, μπορεί να προσφέρει αυτό το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. 

Ο Στόχος 

Εκπαιδεύοντας τα μέλη και τους αξιωματικούς οποιασδήποτε ομάδας, σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο, διανοητικά, τεχνικά και στον τομέα της τακτικής και φυσικής κατάστασης τους μετατρέπουμε σε αποφασιστικούς, αποτελεσματικούς και επαρκείς μαχητές (το υλικό και ο κύκλος μαθημάτων, που χωρίζεται σε διάφορα επίπεδα “Μαχητή” και “Πολεμιστή”, είναι επαρκή και κατάλληλα για τους τομείς της αστυνομίας). Επίσης, εκπαιδεύουμε υψηλόβαθμους και επαγγελματίες εκπαιδευτές, καθιστώντας τους ικανούς να διδάξουν Κραβ Μαγκά σε διάφορους τομείς της αστυνομίας, που επιθυμούν τον εκσυγχρονισμό του Σώματος. 

Σεμινάρια εκπαιδευτών Αστυνομίας 

Kαθώς διδάσκουμε στο Ισραήλ και σε ολόκληρο τον κόσμο, συνδυάζουμε και αναλύουμε τις πληροφορίες που συλλέγουμε, σχετικά με διαφορετικά προβλήματα, κινδύνους και ρίσκα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί σε περιβάλλοντα που ποικίλλουν. Έτσι σας προσφέρουμε τη γνώση και την εμπειρία μας. Τα περισσότερα από τα σεμινάριά μας, που αφορούν διαφόρους τύπους ομάδων, όπως μαθήματα που αφορούν απλούς αστυνομικούς αλλά και εκπαιδευτές αστυνομίας, δεν είναι στατικά προϊόντα, αλλά προσαρμόζονται στις ανάγκες των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτά. 

Βασικά και κατά παραγγελία σεμινάρια πάνω σε Τακτικές Άμυνας, Μάχη σε περιορισμένο χώρο, Μαχητικές Ικανότητες και Αναμέτρηση Σώμα με Σώμα 

Για όλους τους τομείς της αστυνομίας και για τις εταιρείες προστασίας, ειδικές μονάδες, ομάδες και προσωπικό, συμπεριλαμβάνοντας και προγράμματα εντός ή εκτός υπηρεσίας. Δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και την εξάσκηση που θα χτίσει έναν ολοκληρωμένο αστυνομικό / μαχητή, ικανό να λειτουργήσει υπό συνθήκες πίεσης με αποφασιστικότητα, επιθετικότητα (στο επιθυμητό επίπεδο) και αυτοέλεγχο, χρησιμοποιώντας τις αποτελεσματικότερες τεχνικές και τακτική.          ( το κείμενο έχει αντιγραφεί  από    http://jimmysgreek-security.blogspot.com/2009/07/blog-post.html )

2 σχόλια:

  1. προς σωστη ενημερωση ο IMI ΔΕΝ ειναι ο συνυδρητης της IKMF Η IKMF Μετα θανατον του ιδρυθηκε.να ημαστε ποιο σωστοι παρακαλω προς αποφυγη μυνησεων διοτι συνεχεια το αναφερετε και ειναι ψευδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Vint Ceramic Art | TITNIA & TECHNOLOGY
    Explore an all new “Vint https://deccasino.com/review/merit-casino/ Ceramic gri-go.com Art” project https://septcasino.com/review/merit-casino/ on TITNIA & TECHNOLOGY. Our team of sculptors herzamanindir.com/ and artists have ford escape titanium created new and

    ΑπάντησηΔιαγραφή